Странице

субота, 9. јануар 2021.

3 pristupa Pobednika u šahovskoj igri - Kako pobediti u šahu igrače sa većim rejtingom

Kako biti pobednik u šahu

Photo by Anne Nygård on Unsplash
Ovo pitanje interesuje kako početnike u šahu tako i iskusnije šahiste. Skoro svaki šahista pokušava da u kontinuitetu napreduje u šahovskoj igri.
To se radi obično putem izučavanja šahovske teorije u kombinaciji sa primenom u praksi.
Sa time se može postići određeni progres u igri i povećati broj svojih pobeda u šahu
Ipak, u duelima sa jačim protivnicima koji imaju veći rejting za 200 ili više poena, lako se gube partije a da šahisti nisu ni svesni kako se to desilo.
Igranje sa jačim protivnicima je neizbežno ako želite napredovati u šahu. Ali gubiti ovakve partije skoro uvek, nije uopšte zabavno. Radi toga se mnogi šahisti razočaraju jer počinju da smatraju da nisu dovoljno dobri za ovu igru.
Ako ste i vi u situaciji da jednostavno imate osećaj da ne možete pobediti jačeg protivnika u šahu, ne brinite, postoji način da dobrim delom poboljšate ovakvo stanje.

Pristup 1 za pobednike u šahu - Analiza svojih Poraza

Pobediti u šahu, posebno ravnopravnog ili jačeg protivnika, fantastičan je osećaj. Ali realno, u šahu se najviše uči od poraza. Upravo tako, uvek kada izgubite šahovsku partiju vi imate veliku priliku da naučite nešto novo što do tada niste znali. Bitno je da otkrijete svoje greške i da saznate zašto ste izgubili. Potrebno je takođe malo raditi na tim greškama, odnosno napraviti analizu, da bi se osigurali da slične greške možete da izbegnete u sledećim borbama na crno-beloj tabli.

Pristup 2 za pobednike u šahu - Igrajte uvek na pobedu

Problem u igri sa šahistima koji su ispred vas na rejting listi, je osećaj slabosti i nemogućnosti da se uradi nešto više. To je razlog zašto se obično šahisti sa nižim rejtingom, unapred zadovoljavaju da postignu remi odnosno nerešeni rezultat. Ali ovakva taktika se ne može napredovati u šahu. Naprotiv, ovo bi moglo imati negativni efekat na vaš uspeh u šahu. Dolazi do do toga da se prikazuje slabije igranje od svojih realnih mogućnosti i kao logična posledica dolazi do brojnih poraza od jačih protivnika.
Sasvim je drugačija situacija i veće su šanse da se postigne pobeda u šahu ako u startu razmišljate kako da pobedite makar da protivnik ima značajno veći rejting.

Pristup 3 za pobednike u šahu – Postavljate jačem protivniku uvek probleme u igri

Imajte u vidu da je psihološki pritisak više na strani jačih šahista jer kad oni igraju sa protivnikom koji ima niži rejting, kao da imaju obavezu da trebaju pobediti. Ako im pored toga, svojom igrom zadajete probleme i poteškoće, može se desiti da oni sami urade grešku i da vi budete pobednik u šahu.

Dakle, može se zaključiti da je za pobeda u šahu sa protivnicima koji imaju šahovske titule i veći rejting, nije dovoljno samo učenje šahovskih varijanti. Neophodno je takođe imati žestoki stav pobednika u šahu.

Ako počnete sa primenom navedenih pristupa u šahovskoj igri, mogli bi primetiti kako i jači protivnici mogu biti savladani kada igraju sa vama. Pobediti u šahu neke od jačih šahista, pružilo bi vam još veće zadovoljstvo i dobro raspoloženje za dalje izučavanje i praktikovanje ove fascinantne igre.

1 коментар: