Странице

недеља, 30. јул 2017.

Vizuelizacija u šahu – OSNOVNA VEŠTINA za sportski uspeh

Jedna od najvažnijih veština da bi unapredili vaše igranje šaha, je veština poznata kao vizuelizacija u šahu. Vizuelizacija je veština koja je veoma bitna i u drugim sportovima kao što su fudbal, košarka, rukomet, tenis... Kada jednom steknete veštinu vizuelizacije, ostale šahovske veštine će uslediti spontano.
Kako to izgleda kada ste postigli veštinu vizuelizacije u šahu? Vi ćete praktično imati sposobnost da vidite šahovske poteze na šahovskoj tabli i pre nego oni budu odigrani. Takodje, vi ćete biti u mogućnodti da sagledate posledice vaših poteza još pre nego što ih budete odigrali.

Kako vizuelizacija razvija ostale veštine

  • Šahovska vizuelizacija je sastavni deo svih vaših ostalih veština u šahu jer dok razvijate šahovsku vizuelizaciju, istovremeno vi razvijate i ostale šahovske veštine.
  • Dok vi vizualizujete ishod vašeg poteza u vašem umu, vi zapravo razvijate svoje šahovske strategije. Kako se vaša veština vizuelizacije poboljšava u praksi, moći ćete da imate jasnu sliku u vezi sa mogućim pozicijama koje bi nastale kao rezultat poteza o kojima razmišljate. To će poboljšati vašu ukupnu šahovsku strategiju i znanje za procenu pozicije.
  • Dok razmišljate u vašem umu da li će određeni potez biti uvod u dobru ili lošu strategiju, vi ćete razviti svoje sposobnosti za planiranje u šahu.
  • Sa druge strane, dok vizualizujete šahovske obrasce i kombinacije u vašem umu, zapravo ćete poboljšati vaše znanje šahovske taktike.
  • Pošto ćete koristiti svoje veštine vizuelizacije da biste razmotrili različite svoje poteze kao i moguće odgovore vašeg protivnika, u stvari vi ćete poboljšati vaše znanje za izračunavanje u šahu.

Vizuelizacija i donošenje odluka

Dok vizuelizujete, vi  jasno vidite u svojim mislima vaše poteze još pre nego što ih napravite. Na taj način poboljšavate svoje sposobnosti donošenja odluka koje vam pomažu da odlučite o najboljim potezima kao i da proveravate  kako ne biste pravili greške.

Vizuelizacija i samopouzdanje

Vaša sposobnost da 'vidite' jasnu mentalnu sliku o dešavanjima pre nego što zapravo napravite poteze na tabli, takođe vam daje samopouzdanje koje vam je potrebno za uspešno igranje takmičarskog šaha.
Pošto smo ustanovili šta je vizuelizacija u šahu, sledi piotanje na koji način možete da unapredite vašu sposobnost vizuelizacije u šahu? Odgovor na ovo pitanje pogledajte u našem sledećem tekstu. 

Нема коментара:

Постави коментар