Странице

субота, 15. јул 2017.

Dodatnih Top 4 ZDRAVSTVENIH prednosti igranja šaha (DRUGI DEO)

Ako to još niste, pogledajte najpre PRVI DEO - Top 6 ZDRAVSTVENIH prednosti igranja šaha. Nastavljamo sada sa još četiri prednosti koje pruža igra šah.

Razvija planiranje i predviđanje

Igranjem šaha se prilično unapredjuje sposobnost planiranja i predviđanja. Jedan od delova mozga koji se poslednji razvijaju tokom adolescencije je prefrontalni korteks, oblast odgovorna za procenu, planiranje i samokontrolu. Zato što igra šah zahteva strateško i kritičko razmišljanje, pomaže razvoju prefrontalnog korteksa i pomaže tinejdžerima da donose bolje odluke u svim oblastima života, takodje ih može sprečiti da naprave neodgovorne i rizične izbore.

Poboljšava veštine čitanja

U jednoj često citiranoj studiji iz 1991. godine, dr Stuart Margulies je proučavao učinak čitanja 53 učenika osnovnih škola koji su učestvovali u šahovskom programu i ocenili ih u odnosu na studente koji ne igraju šah u okrugu i širom zemlje. Dobio je konačne rezultate da igra šah izaziva povećane performanse u čitanju. U okrugu gde su bili testirani studenti koji nisu igrali šah bili su ispod nacionalnog proseka, dok deca iz okruga koji su igrali šah bili su iznad nacionalnog proseka.

Optimizuje poboljšanje memorije

Šahovski igrači znaju da igranje šaha poboljšava memoriju, uglavnom zbog kompleksnih pravila koje treba zapamtiti, kao i memorijske reakcije koja je potrebna kada pokušavate da izbegnete prethodne greške ili se sećate nekog stila igranja protivnika. Dobri šahisti imaju izuzetnu memoriju.

Poboljšava oporavak od moždanog udara ili hendikepa

Šah razvija fine motoričke veštine kod osoba koje imaju invaliditet ili su doživele moždani udar ili drugu fizičku nesreću.

Ovakav oblik rehabilitacije zahteva pokretanje šahovskih figura u različitim pravcima (napred, nazad, dijagonalno kretanje napred, dijagonalno kretanje unazad), što može pomoći da se razviju i fino podese motoričke veštine pacijenta, dok mentalni napor koji je potreban za igru može poboljšati kognitivne i komunikacijske veštine. Igranje šaha takođe može stimulisati duboku koncentraciju i smirenost, pomažući da se usredsrede i opuste pacijenti koji doživljavaju različite stepene anksioznosti.

Нема коментара:

Постави коментар