Странице

уторак, 18. децембар 2012.

Poreklo šaha


Igra šah je toliko stara da ne postoje sigurni podaci o tome od kada datira poreklo šaha. Pretpostavlja se da je igra šah t.j. „kraljica svih igara“ kako je nazivaju, u stvari najstarija igra za koju se zna. Prvi put se igra šah spominje u 6 veku naše ere. Smatra se medjutim da je igra šah nastala znatno ranije. Ovaj zaključak je proizišao iz činjenice da je izumitelj ove igre osmislio da medju figurama budu i bojna kola. To je oružje koje nije bilo u upotrebi u 6-om veku, nego mnogo ranije. Zato se pretpostavlja da je poreklo šaha u stvari negde na početku naše ere.


Poreklo šaha je najverovatnije povezano sa Indijom. Igra je prema sanskrtu imala naziv „čaturanga“ sa značenjem – iz četiri dela. Ovo je takodje bio izraz za vojsku koja je bila sastavljena od četiri roda: bojna kola, pešadija, slonove i konjica. Kasnije je ovo ime sa malom izmenom bilo preuzeto od Persijanaca kao „čatrang“. Na persijskom jeziku reč „šah“ znači „kralj“. Sledeći su igru preuzeli Arapi kao „šatrandž“. Ali postoji i druga teorija po kojoj se smatra da je igra šah nastala u Kini.

Poreklo šaha se spominje na još jednom mestu

Postoji još legenda koja je nastala u novom veku u kojoj se kaže da je igra šah izum grčkog junaka Palameda. Po ovoj legendi, Palamed je izmislio ovu igru dok je trajala opsada Troje da bi razbio dosadu za vreme opsade koja je trajala 10 godina. Ipak, zna se da Grcima i Rimljanima nije bila poznata igra šah. Takodje se zna da su Rimljani a još ranije i Egipćani poznavali odredjene igre koje su se igrale na tabli ali koje su više ličile na današnju igru „mlin“. Kao što ste pročitali, poreklo šaha nije definitivno odredjeno ali postoje približne pretpostavke.

Нема коментара:

Постави коментар