Странице

четвртак, 13. децембар 2012.

Šta je igra šah?


Igra šah je veoma popularna igra na tabli u kojoj učestvuju dva igrača. Tabla na kojoj se igra šah ima kvadratni oblik. Šahovska tabla ima 8 redova i 8 kolona. Svaki red i svaka kolona sadrže po 8 polja. Polja su obojena naizmenično svetlom i tamnom bojom. Uobičajeno se koriste izrazi „crna“ i „bela“ polja. Šahovska tabla sadrži ukupno 64 polja (8x8). Kada počinje šahovska partija, svaki igrač ima po 16 figura. Polovinu figura sačinjavaju takozvani pešaci t.j. svaki od igrača na početku raspolaže sa po 8 pešaka. Osim toga, igrači šaha imaju po 2 topa, 2 skakača, 2 lovca, po jednu Kraljicu (Damu) koja je najmoćnija figura i po jednog Kralja koji je najvažnija figura u ovoj igri. 
Jedan od igrača vodi bele, a drugi – crne figure. Početni raspored figura kada se igra šah, možete pogledati na slici niže ako kliknete niže levo na oznaku - Pročitajte više.



Ali, šahovska tabla i šahovske figure nisu izgledali ovako kada je igra šah nastala. Igra šah je jedna veoma stara igra. O tome kada, gde i kako je nastala igra šah, imaćemo posebno izlaganje. U stvari kada je nastala igra od koje potiče savremeni šah, ona je imala sasvim drugačije ime. Igra je nosila arapski naziv šatrandž. Osim toga, izgledala je sasvim drugačije od onoga kako igra šah izgleda danas.
Postoji velika razlika izmedju pravila koja su važila u arapskom šatrandžu i pravila savremenog šaha. Igra šah gde su šahovska tabla i šahovske figure u današnjem obliku, postoji od 6-og stoljeća, sa time što tada pravila o kretanju figura nisu bila ista kao danas. Dakle, ova pravila su se menjala. Najbitnije promene sa kojima je igra šah postala skroz drugačija od šatrandža su uvedene 1470 godine u Italiji. Kasnije je igra šah imala još neke modifikacije (rokada, promocija pešaka, „an pasan“). Konačna pravila koja još uvek važe su fiksirana u 19 stoljeću.

Za razliku od mnogih igara, igra šah ne zavisi od sreće nego najviše od veštine igrača. Igra šah se odvija tako da igrači vuku po jedan potez – naizmenično. Koji je cilj kada se igra šah? Cilj je matirati protivničkog kralja t.j. zadati mu mu napad koji nije moguće odbraniti.

Нема коментара:

Постави коментар