Странице

субота, 29. децембар 2012.

Šahovske figure i njihova ratna simbolika


Kada je bilo reč o tome šta je igra šah, spomenuli smo da su rekviziti za ovu igru, šahovska tabla i šahovske figure. Idemo redom, od najmanje do najmoćnije šahovske figure.
      Pešak (pijun). Na početku svaka strana (beli i crni) ima po 8 pešaka. Pešak ima najmanju vrednost ali daleko od toga da je pešak nebitan u jednoj šahovskoj patiji. Naprotiv! Jednom je poznati grancuski velemajstor dr.Tartakower izjavio da je pešak – duša šahovske igre. Ovo uopšte nije daleko od istine. Uspešna igra pešacima često odlučuje pobednika u šahu. Pešaci imaju velik broj funkcija u šahovskoj igri: stvaraju prostor za svoje jače figure, obično prvi nastupaju u protivničke redove, oslabljuju protivničku odbranu, štite svog kralja itd. Pešaci u šahu su ono što je pešadija t.j. vojnici za jednu armiju. Reč pešak ima poreklo od latinskog „pedon“ što znači vojnik – pešak. Ali u drugim jezicima, pešak ima drugačija imena. U Nemačkoj je ova figura poznata kao Bauer (seljak). Na engleskom jeziku se ove figure zovu „pawn“ što takodje znači vojnik – pešak...


      Lovac je dalekometna figura. Opasno deluje po dijagonalama. Crne i bele šahovske figure raspolažu na početku sa po 2 lovca, jedan crnopoljni (pomera se samo po crnim poljima šahovske table) i jedan belopoljni (pomera se samo po belim poljima). Dva lovca jedne strane su posebno opasni kada deluju u tandemu. Šahisti ovo popularno zovu – lovački par. U jednom tekstu smo spomenuli da je poreklo šaha u Indiji. Tada su za ratne potrebe bili korišteni slonovi.  Tako je igra šah koja ima ratnu simboliku, dobila još jednu figuru – slona. Tadašnji slon je u stvari današnji lovac u šahu. U Rusiji se ova figura i dan danas zove – slon. U Nemačkoj je ova figura Laufer što znači „trkač“. U engleskom jeziku je naziv malo neočekivan Bishop (biskup).

      
      Jedina šahovska figura koja može da preskače preko svojih i protivničkih figura je Konj. Zbog njegove sposobnosti „skakanja“ još ga zovu i Skakač. Iako nije dalekometan, skakač je veoma nepredvidljiv i često puta – faktor iznenadjenja. Kao i kod lovca, svaka strana ima po 2 skakača. Ova figura simbolizuje viteza (konjanika) - to je engleski naziv. Rusi je takodje zovu konj. Ova figura ima mnoge fanove medju šahistima sveta.

"Teške" šahovske figure 


      Stari naziv sledeće šahovske figure je „toranj“ ili „kula“. To je ranije bila odbrana kod raznih opsada. Ali tokom vremena su te opsade dobili i jako oružje, tešku artileriju – topove! Tako i top pripada kategoriji „teških“ šahovskih figura.Top kao i lovac ima veliki domet, ali po vertikalama. Top je obično jača figura od lovca ili od skakača. Topa negde zovu i borna kola što takodje ima ratnu konotaciju. Po 2 topa na početku imaju i beli i crni. Izraz koji se primenjuje kada neko napadne protiničkog topa je „šuh“.

      Konačno, figura od koje je igra šah dobila svoje ime je Kralj. Kako? Rekli smo ranije da se na persijskom kralj zvao „šah“. To je bilo još kada je nastajala igra šah u obliku sličnom današnjem. Dakle, kralj je šahovska figura koja se treba štititi svim snagama jer kada kralj kapitulira onda je kraj šahovske partije. Znate da su ranije kraljevi bili oni koji su predvodili svoje vojske u pohodima i ratovima. Kada je kralj napadnut kaže se "šah".

      Šahovska figura koja na početku partije stoji odmah uz kralja je – Kraljica ili Dama. Po svom delovanju u šahovskoj igri Dama je najjača šahovska figura. Ona je često najzaslužnija za matiranje protivničkog kralja. Na persijskom jeziku ona se zvala „ferz“ što označava kancelara (vezira). Ime „ferz“ je i danas zadržano u ruskoj šahovskoj terminologiji. Dakle ferz je tada bio muškog pola. Ali, kada je šah došao u Evropu, ova figura je dobila ženski pol i mi je zovemo Kraljica t.j. Dama. Kada je kraljica napadnuta kaže se "šeh".

2 коментара: