Странице

недеља, 30. јул 2017.

Vizuelizacija u šahu – OSNOVNA VEŠTINA za sportski uspeh

Jedna od najvažnijih veština da bi unapredili vaše igranje šaha, je veština poznata kao vizuelizacija u šahu. Vizuelizacija je veština koja je veoma bitna i u drugim sportovima kao što su fudbal, košarka, rukomet, tenis... Kada jednom steknete veštinu vizuelizacije, ostale šahovske veštine će uslediti spontano.
Kako to izgleda kada ste postigli veštinu vizuelizacije u šahu? Vi ćete praktično imati sposobnost da vidite šahovske poteze na šahovskoj tabli i pre nego oni budu odigrani. Takodje, vi ćete biti u mogućnodti da sagledate posledice vaših poteza još pre nego što ih budete odigrali.

Kako vizuelizacija razvija ostale veštine

  • Šahovska vizuelizacija je sastavni deo svih vaših ostalih veština u šahu jer dok razvijate šahovsku vizuelizaciju, istovremeno vi razvijate i ostale šahovske veštine.

уторак, 18. јул 2017.

10 RAZLOGA zašto je ŠAH SPORT?

Igranje igara je prirodni deo ljudskog života, ali je za lidere sportskih nabildanih tela postalo moderno da se igre poput šaha stave u drugi plan sa sumnjama dali je šah uopšte sport. Takodje, činjenica je da su u današnje vreme posebno kod mladih veoma popularne igrice na internetu, koje za razliku od strateške igre kao što je šah, pružaju puno adrenalina ali manje intelektualnog sadržaja. Oni koji igraju šah, znaju da ova igra pored intelektualne lepote takodje itekako može da bude uzbudljiva i interesantna i da podigne adrenalin. Pored toga šah pruža i neke zdravstvene prednosti.

Šah je klasična strateška igra koja je izazov za fine umove. Pogledajte 10 razloga zašto Međunarodni olimpijski komitet i preko 100 zemalja priznaju šah kao sport.

субота, 15. јул 2017.

Dodatnih Top 4 ZDRAVSTVENIH prednosti igranja šaha (DRUGI DEO)

Ako to još niste, pogledajte najpre PRVI DEO - Top 6 ZDRAVSTVENIH prednosti igranja šaha. Nastavljamo sada sa još četiri prednosti koje pruža igra šah.

Razvija planiranje i predviđanje

Igranjem šaha se prilično unapredjuje sposobnost planiranja i predviđanja. Jedan od delova mozga koji se poslednji razvijaju tokom adolescencije je prefrontalni korteks, oblast odgovorna za procenu, planiranje i samokontrolu. Zato što igra šah zahteva strateško i kritičko razmišljanje, pomaže razvoju prefrontalnog korteksa i pomaže tinejdžerima da donose bolje odluke u svim oblastima života, takodje ih može sprečiti da naprave neodgovorne i rizične izbore.

недеља, 9. јул 2017.

Top 6 ZDRAVSTVENIH prednosti igranja šaha (PRVI DEO)

Često poznat kao igra za intelektualno nadarene, šah je najbolji sport za vežbanje najvažnijijeg organa u našem telu, mozga. Smatra se da je za popularnost šaha najviše doprineo šahovski velemajstor Bobi Fišer, pedesetih i šezdesetih godina. Šah se igra i danas širom sveta među učesnicima svih uzrasta, od mladih do starijih.
Igra šah možda ne bi pomogla da napravite veći biceps, ali vaše mentalno zdravlje svakako može imati koristi od šaha. A seksi i lepa pamet je jedna od najboljih stvari koje možete pokazati!

Pogledajte šta navode neki od najboljih fitnes trenera u svetu, kao top 10 zdravstvenih prednosti od igranja šaha:

1) Unapredjuje rast mozga: Igre poput šaha su zapravo izazov za mozak tojest stimulišu rast dendrita koji su “zaduženi” da šalju signale iz ćelija neurona u mozgu. Sa više dendrita, neuronska komunikacija u mozgu se poboljšava i postaje brža.